tisdag, augusti 12, 2014

Hur man behandlar jobbiga ämnen med musik - Dia Psalma

Dia Psalma är en svensk punkgrupp som varit aktiva sedan 1993. De skriver ofta låtar med mycket vemod och svärta. De släppte igår en nyinspelning och en ny video till en av dessa låtar - "Emelie". Den handlar om kvinnomisshandel och våld i nära relationer. Videon förstärker texten väldigt bra.

Från videon till "Emelie".
Se videon här: Dia Psalma - Emelie:


En annan låt om ett riktigt tungt ämne är
"Tro Rätt, Tro Fel", som handlar om åsiktsförtryck och fängelsetortyr. Den skulle mycket väl kunnat utspela sig idag i länder som Kina, Ryssland eller många Afrikanska länder. Det gör den ständigt aktuell.

 

Dia Psalmas tyngsta låten att lyssna på är dock "Hon får", om incest och sexuella övergrepp mot barn.


 

Barnkören och citaten från "Fader vår", som de flesta i min generation har en relation till, gör låten väldigt starkt för de flesta.

Dia Psalma tar alltså hjälp av musiken för att föra ut sitt budskap. Det handlar om händelser som vi inte vill veta av, men som ändå sprids och tvingar oss att ta ställning, och i bästa fall agera.

Mindre svärta

När du lyssnat på de här låtarna med hemskt tema kanske jag kan pigga upp dig med en låt av ett par andra punkveteraner - Charta 77 och deras låt "Lilla Björn och Lilla Tiger", som hämtar sitt ursprung från en tysk barnbok.

Inga kommentarer: